JOIES, DES DE QUAN LES PORTEM I PERQUÈ ?

JOIES, DES DE QUAN LES PORTEM I PERQUÈ ?

Es creu que la joieria va començar al Paleolític, com un element funcional utilitzat per subjectar les peces de vestir i posteriorment va ser adaptat com un objecte estètic amb un fort component espiritual.

L’home utilitzava objectes naturals fàcils de trobar, com dents i cargols, com a ornament personal. Aquest ornament els reforçava la seva imatge i personalitat. És a dir, embellien i els ajudava a diferenciar-se de la resta. 

El cap d’un temps, aquests objectes naturals van ser substituïts per pedres precioses més difícils de trobar i així van començar a explotar mines de gemmes. A Catalunya, podem visitar les mines de Gavà http://www.patrimonigava.cat/  , l’únic neolític dedicat a l’abstracció de variscita, un mineral de color verd. 

Amb l’edat del Bronze i el descobriment del metall, la tecnologia canvia radicalment i la manera d’extraure gemmes també. Les pedres es comencen a incrustar amb l’or i la plata com a braçalets, penjolls, anells,.. objectes amb una forta atribució espiritual. 

17DF34E2-8481-4C35-BCB0-48BFF2D11AF6